T-Klub forever

What the f*ck

“Vindplaatsgericht jeugdwerk. What the f*ck? Zo ne moeilijke naam jong! ’t Is toch net hetzelfde als wij doen, maar dan betaald: rondhangen en babbelen met de mensen.”

De vindplaatsgerichte jeugdwerker hangt inderdaad rond op straat, zoekt jongeren op waar ze zich bevinden  en slaat babbeltjes met hen. Hij gaat na wat er leeft bij de jeugd. Hij ontmoet jonge mensen in hun vrije tijd en gaat op een ongedwongen manier een band met hen aan. Met signalen die jongeren aanreiken, gaat hij aan de slag.

HDV_0400-1.jpg100_6148.JPGHDV_0425.jpg

“Wij vervelen ons” (Vrije tijd)

Veel jongeren vervelen zich. Ze vinden Lokeren saai en geven aan dat er niets voor hen georganiseerd wordt. Vanuit de interesses van jongeren, wordt getracht om groepsactiviteiten op te zetten. Dit gebeurt samen met de jongeren en op hun tempo.

De activiteiten kunnen eender wat zijn: (zaal)voetbal, filmpjes maken, kickeren of poolen, een terrasje doen, een uitstap, een rapnummer opnemen, samen rondhangen,…

“Wij willen gehoord worden” (Belangenbehartiging)

Vaak hebben jongeren op straat het gevoel dat er niet naar hen geluisterd wordt of dat hun mening niet gerespecteerd wordt. Ze worden enkel op een negatieve of sanctionerende manier benaderd.

Het is dan ook de taak van de vindplaatsgerichte jeugdwerker om de stem van de jongeren te laten horen en te verdedigen bij maatschappelijke instellingen of diensten. Dit gebeurt door te signaleren en belangen te behartigen op vergaderingen.

“Wat moeten we doen?” (Doorverwijzing)

Jongeren hebben vaak vragen over van alles en nog wat: school, werk, vrije tijd, drugs, verliefdheid, seks, politie, discriminatie, vriendschap, familie, huisvesting,…

De vindplaatsgerichte jeugdwerker zoekt samen met de jongere naar mogelijke antwoorden op zulke vragen en brengt hem/haar in contact met bevoegde personen of diensten die hen verder kunnen helpen.